Diyarbakır, yemek çeşitliliğinin yanında, tatlı ve çöreklerinin de tatları dikkat çekiyor. Mahlepli çörek denilince akla hemen Diyarbakır çöreği gelir. Diyarbakır da adettendir her bayram öncesi, arefe gününde özellikle çörekler pişirilir ve sofraya konur.
Çocuk,yaşlı,kadın ve genç demeden hepimiz bir an önce bayram gelsin de evler çörek koksun deriz. Bizim için bayramdır çörek kokusu. Bayramı bekleme sebeplerimizden birisi de Diyarbakır çörekleridir.
Tabi eski bayramlarda bu böyle devam ederdi bizde tam tadını yaşardık böylelikle bayramların. Ama şimdi modern çağla beraber örf ve adetler yerini rahatlığa bıraktı, rahatlıktan öte yok etme noktasına geldi.
Bazen düşünüyorum da acaba evleneceğim kişi annem kadar olacak mı ? Kültür kokacak mı yoksa yan sanayi kötü kokulu parfümler mi kokacak ? Böyle mi etkileyecek beni, etkilemeye çalışacak mı diyeyim daha doğru mu olur acaba…
İşte biz Diyarbakırlılar kültürlerine bu kadar düşkünüz. Nasıl da aklıma gelen anılarım beni duygusallaştırdı. Eminim ki sizlerde bir an düşünüp gözünüzde canlanan çocukluğunuzu, huzuru, bayramları bayram tadında bayramları düşünüp hüzünlenmişsinizdir.
Mahlepli Çörek Malzemeler
Hamuru için
- 3 su bardağı süt
- 1 paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı mahlep
- 2 yemek kaşığı yeşil çörek otu
- 2 yemek kaşığı Diyarbakır susamı
- 1 yemek kaşığı çörek otu
- 250 gram bitkisel margarin yağı
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- alabilidiği kadar un
Tepsiyi yağlamak için
- ayçiçek yağı
- Üzeri için
- 2 adet yumurta
- 4 yemek kaşığı susam
Mahlepli Çörek Yapılışı
Önce bir kasenin içine mayamızı koyuyoruz.On tane de şekeri koyuyoruz.1 bardak ılık suyumuzu koyuyoruz.Mayamız yumuşarken diğer işleri elden çıkaralım.
Çörek otu ve kahverengi susamı bir kaseye koyuyoruz, tertemiz yıkadıktan sonra süzüyoruz.
Süt hariç diğer tüm malzemeleri yavaş yavaş karıştırmaya başlıyoruz.
Bütün unumuzu kaba yada leğene koyuyoruz, ortasına suyu koyup çekmesini biraz bekliyoruz sonra, elimizle malzemeleri karıştırıp elimizle bir yandan da tere yağını eziyoruz iyice dağılsın diye. Hamur oluşmaya başlayınca sütü azar azar eklemeye başlıyoruz.
Hamur tamam olunca üstünü kapatıp, bir battaniye ile örterek dinlenmeye alıyoruz. Hamurun mayalanması için.
Bir kaç saat sonra hamur mayalanmışsa , elimize alabileceğimiz kadar yuvarlak yada bir portakal şeklinde alarak hamuru alıp açıyoruz. Şeklini vermeye başladıktan sonra tepsiyi yağlıyoruz, üstüne susamlı yumurtalı sosu da sürdükten sonra fırına veriyoruz. Şekiller örgü ve paralelkenar olabilir güzel görünür. Afiyet olsun…